Βρυγμός ή Βρουξισμός



Τι είναι ο βρυγμός;

Βρυγμός είναι το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και της ημέρας. Η συχνότητα εμφάνισης στον γενικό πληθυσμό μπορεί να φτάσει και το 80-90%. Ο μέσος άνθρωπος ακουμπάει τα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου μεταξύ τους περίπου 12 λεπτά την μέρα. Οι άνθρωποι με βρυγμό, διπλασιάζουν τον χρόνο επαφής των δοντιών τους. Αποτέλεσμα είναι η ηλικία των δοντιών να είναι μεγαλύτερη από την ηλικία του ασθενούς και σε προχωρημένες καταστάσεις να φαίνεται το πρόσωπο του ασθενούς πιο ‘’γερασμένο’’. Η διάρκεια των επεισοδίων του βρυγμού είναι περίπου 5΄ διακεκομένη επερχόμενη με προσέγγιση 20΄.

Πώς καταλαβαίνουμε αν έχουμε βρυγμό;

1. Έχετε παρατηρήσει να τρίζετε ή να σφίγγετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της μέρας ή της νύχτας; Είναι αρκετά δυνατά να ξυπνήσουν τον συντροφό σας στον ύπνο;
2. Είναι τα δόντια σας πεπλατυσμένα, σπασμένα ή φαγωμένα ;
3. Αισθάνεστε κουρασμένους ή σφιγμένους του μύες σας το πρωί;
4. Έχετε πονοκέφαλο το πρωί;
5. Έχετε πόνο στο σαγόνι, τον αυχένα ή το πρόσωπο;

Βρυγμός –Παράγοντες κινδύνου:

• Άγχος.
• Ηλικία: είναι αρκετά σύνηθες στις μικρές ηλικίες, αλλά συνήθως περνάει κατά την ενηλικίωση.
• Τύπος προσωπικότητας: η επιθετική, ανταγωνιστική συμπεριφορά και η υπερκινιτικότητα αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση του βρυγμού.
• Λήψη φαρμάκων και άλλων ουσιών: Ο βρουξισμός μπορεί να είναι μια ασυνήθιστη παρενέργεια ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά, επαναπρόσληψης σεροτονίνης και αμφεταμίνες,. Το κάπνισμα, η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη ή αλκοόλ ή η χρήση ψυχαγωγικών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βρουξισμού.
• Τα μέλη της οικογένειας με βρουξισμό: Ο βρυγμός του ύπνου τείνει να εμφανίζεται στις οικογένειες. Αν έχετε βρυγμό, άλλα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί επίσης να έχουν βρουξισμό ή ιστορικό βρυγμού.
• Άλλες διαταραχές: Ο βρυγμός μπορεί να συσχετιστεί με ορισμένες ψυχικές και ιατρικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια, η διαταραχή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), η επιληψία, οι διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η άπνοια ύπνου και η διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας (ADHD) .


Βρυγμός – Θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση του βρυγμού γίνεται κυρίως με ενδοστοματικούς συγκλεισιακούς νάρθηκες. Κατασκευάζονται από τον οδοντοτεχνίτη μετά από λήψη αποτυπώματος των δοντιών άνω και κάτω γνάθου. Το υλικό κατασκευής τους είναι η ακρυλική ρητίνη, η οποία είναι διαφανής και τοποθετείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην άνω γνάθο. Ο ασθενής συνήθως φορά τον νάρθηκα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η αποτελεσματικότητά του αγγίζει θεραπευτικά το 70%. Βέβαια σε σοβαρότερες καταστάσεις, η χρήση του μπορεί να επεκταθεί και στη διάρκεια της ημέρας. Η συσκευή έχει άριστη εφαρμογή, συγκράτηση και αντοχή, ενώ δεν εμποδίζει την αναπνοή και την ομιλία. Σταδιακά, ο οργανισμός μαθαίνει να μη σφίγγει ή να τρίζει τα δόντια. Αφού δοθεί στον ασθενή, ο νάρθηκας χρειάζεται ρύθμιση από τον οδοντίατρο, για να ακουμπάει ομοιόμορφα σε όλα τα δόντια. Απαιτείται, ωστόσο, και επανέλεγχος σε επόμενες επισκέψεις.

Για τη θεραπεία του τριξίματος των δοντιών μπορούν, επίσης, να δοθούν ασκήσεις κινησιοθεραπείας της γνάθου, αλλά και φυσικοθεραπείες. Σε έντονες περιπτώσεις, μπορεί να δοθεί φαρμακευτική αγωγή για λίγες ημέρες με μυοχαλαρωτικά, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες. Ενδεχομένως να χορηγηθούν και αγχολυτικά για την καταπολέμηση του έντονου στρες.

Αν ο βρυγμός δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα δόντια ,στους ιστούς αλλά και στην κροταφογναθική διάρθρωση. Η αντιμετώπιση του βρυγμού και η αποκατάσταση του χαμόγελου είναι ποιότητα ζωής και δεν θα πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα. Η ποιότητα ζωής είναι κάτι στο οποίο όλοι έχουμε δικαίωμα. Λόγω των πολλαπλών αιτιών που προκαλούν βρυγμό, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία που να είναι αποτελεσματική σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Η επιτυχής αντιμετώπιση του βρυγμού επικεντρώνεται περισσότερο στον περιορισμό παρά στην εξάλειψη των αιτιών που τον προκαλούν.


Αγγελική Θεοδωροπούλου
07 Φεβρουαρίου, 2022)